Verslag rasbespreking met betrekkende 

                                                   tot de onderbouw 

                                                               van de Holle Kropper.

Op het laatst gehouden symposium in september 2013 in Kampen hebben we, als leden van de Vrienden Holle Kropper Fokkers, de onderbouw van de Holle Kropper besproken.

Omschrijving van de onderbouw van de Holle Kropper zou als volgt kunnen zijn:

Als we de Holle Kropper van de zijkant bekijken, is het mogelijk een aantal punten m.b.t. de onderbouw van dit prachtige ras te beoordelen.

Allereerst de algemene indruk van dit onderdeel. Zoals we allemaal weten moet de Holle Kropper rond zijn. Men zou het lichaam inclusief de hals en ballon in een cirkel moeten kunnen plaatsen. De staart zou uit deze cirkel moeten steken. Als we de onderkant van de Holle Kropper bekijken, moet er een ronde lijn lopen vanaf de onderkant van de staart naar voren toe. De lijn van de cirkel mag door de poten niet onderbroken worden. Ook voor de benen moet de lijn in een mooie ronde curve omhoog lopen.

Als we dit constateren kunnen we hier direct een aantal belangrijke dingen uit concluderen. Als de lijn rond loopt zoals hierboven beschreven, kunnen we concluderen dat het dier voldoende borstdiepte heeft. Diepte is af te meten door de hoeveelheid van de borst die te zien is voor de vleugelboog. Is de cirkel onderbroken aan de voorkant, als het ware het dier lijkt afgeplat op de borst, is er onvoldoende borstdiepte aanwezig.

Als het dier goed gesteld is, zich “toont”, is het belangrijk naar de staartdracht te kijken. Is de staart “door horizontaal” gedragen, dus iets schuin omhoog, kan men stellen dat een ander onderdeel van de onderbouw goed aanwezig is. Het gaat hier om de achter vulling, het gedeelte van de poot naar achteren naar de staart, dit gedeelte dient ook mooi rond te lopen, ook is het belangrijk dat de bevedering goed gesloten is, losse bevedering onderbreekt de cirkel. Achter vulling niet of onvoldoende aanwezig? Het dier zal geen vaste stand vertonen, de staart zal niet continu in de juiste positie gedragen worden, U begrijpt het al, het dier zal alleen op enkele momenten een mooie cirkel laten zien, niet in staat om deze kwaliteit lang vast te houden.

Ook de voorbouw moeten we niet vergeten in dit verhaal. Voorbouw is af te meten ter hoogte van de schouder van het dier, recht naar voren is het gedeelte van de borst/overgang hals te zien, de zgn. voorbouw. Hoe meer hoe beter, maar pas op, teveel kan ook betekenen dat er geen ronde lijn meer zichtbaar is, de al eerder genoemde afgeplatte borst komt weer tevoorschijn.

Vergeten we nu nog iets? Natuurlijk, de benen!. De benen dienen middellang te zijn(rekkelijk begrip). De benen zijn ook in het midden geplaatst. Het dier moet immers goed in balans kunnen staan om een mooie cirkel te laten zien. Vaak zien we dat er dieren zijn die teveel koehakkig zijn, de pootjes zien er in de knie dan een beetje “geknakt’ uit. Er komen ook vaak te korte poten voor. Deze dieren laten vaak wel een mooie stand zien, alleen de juiste proporties zijn dan niet aanwezig, laag gesteld is een kreet die dan vaak op de keurkaarten te lezen.

Kijken we van de voorkant moet er ook een mooie ronde cirkel te zien zijn. Belangrijk, laten de dieren een beenimplant zien waartussen de benen nog een rechte lijn is te zien, is dit wenselijk, ook hier nodig om de ideale stand te kunnen bereiken.

Ziet U het plaatje al voor U? Samen met het beeld dat al eerder(2012) geschetst is van de hals en ballon, kan je je al een ideaal beeld in het hoofd prenten. Dit beeld vasthouden en ermee aan de slag, zo moet een Holle Kropper eruit zien!

De onderbouw wordt vaak wat achtergesteld, ten faveure van de hals en ballon. Begrijpelijk, een kropper dient een mooi blaaswerk te hebben, het is waar zij hun naam aan te danken hebben. Echter bedenk goed. Een goed gedragen hals en ballon is nooit mogelijk als de onderbouw van het dier niet in orde is. De onderbouw bij de Holle Kropper fungeert dus als het fundament van dit magnifieke dier. Een huis met een mooi dak zonder onder verdieping en fundament gaat ook niet werken.

Hieronder nog 2 foto’s van duivinnen van 2013 van Henk Weijmer. Op de eerste foto een duivin met alles erop en eraan, het dier stelt zich net niet volledig, hierdoor is goed te zien dat dit per direct de gewenste cirkel onderbreekt. Toch een mooie duivin zou ik zeggen.

                                                      

Hieronder nog een duivin van Henk, dit dier toont zich iets beter, waardoor goed te zien is dat dit dier een mooie ronde cirkel laat zien(ja, het kopje moet in de cirkel), de onderbouw en hals en ballon.

                                                       

Als er vragen zijn over dit onderwerp, stuur dan even een mail, ik mail of bel terug om je vraag te beantwoorden.

 

Ook zou ik graag horen waar we het de komende bijeenkomst over kunne praten. Als er een leuk onderwerp is(of onderwerpen) kan ik dit gaan voorbereiden, zodat er weer een levendige en con structurele discussie ontstaat, net als de afgelopen keren.

 

Ik vind het in ieder geval hartstikke leuk om te doen.

 

Gr. John Logemann